onsdag 13 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 3

Tema: Pressveck och fransmän

Vi forstätter med att behandla kläder, med avstamp i en insikt.

En fransk gentleman

Det finns så klart ingen universalgentleman. På olika platser i världen finns det olika seder och bruk. Visst finns det platser där mannen endast är en smutsig och blodtörstig stamledare och barnavlare. Men den gentlemann som vi i vår serie definierar utrustar dig med Europas vedertagna koncept och teorier.

Hur som helst brukar man inom Europa tala om att det har funnits två huvudsakliga inriktningar inom gentlemannamässighet. Den ena inriktningen hade sitt högkvarter i Storbritannien, han tillhörde ett högt stånd och klädde sig med otrolig elegans. Men i Frankrike var gentlemannen inte nödvändigtvis rik eller vacker. Han måste kunna tala!

Av den franske gentlemannen kan vi lära oss mycket, stora personligheter genom tiderna har ofta fört sig väl i salongerna. Jag har inte träffat Jean Sibelius, Axeli Gallen-Kallela, Jörn Donner, Tove Jansson eller Britt G. Hallqvist, men berättelserna förtäljer att de var facinerande människor att umgås med! En som man vill lyssna på, som talar om intressanta saker, men som också talar om det på ett intressant sätt. Han bör alltså ta kunna tala om allvarliga saker utan att det blir obekvämt, samtidigt som han bör tala om livets banala händelser som om de betydde allt.

Tala lätt och det svåra och svårt om det lätta. - Okänd gentleman


Klädselns tre basingredienser

Nu ger vi oss in på ett litet äventyr i gentlemannens garderob. Det kan tyckas vara övermäktigt med alla krav, men var så säker, konsten att klä sig väl blir ett av de största nöjena som finns då grunderna är inlärda, alla färger och former blir ett böljande hav av oändliga kombinationer. Nedan följer grunderna:

Vi har tidigare behandlat skorna, och de är ett kriterium för att klä sig som en gentleman. Men det finns ytterligare två plagg som gentlemannen bör ha på sig för att klä sig propert. Byxor och skjorta.

Om du byter kläder från jeans till ordentliga byxor med pressveck så har du kommit långt (och jag menar inte sladdriga, stora, fula, slappa och svarta kostymbysor, utan välsittande i olika nyanser). Nästa steg är att byta t-skjorta till skjorta, sedan byter du converse mot läderskor. Skor, byxor och skjorta. Detta är verkligen allt som behövs för att se välvårdad ut, och då du har fixat dessa tre kan du börja experimentera lite. Kavajer skall vi behandla nästa gång, men nu går vi vidare.

Stor hatt, stor man

I militären lär man sig ännu i dag att man inte vistas utomhus utan huvudbonad. För inte alldeles länge sedan var detta hela samhällets praxis, hatt och käpp var något som helt enkelt hörde till utomhusdräkten. Hatten skulle skydda håret från smuts, väder och vind.

Med tiden blev hattar också symboler för olika samhällsklasser. Den enkle arbetarpojken hade inte råd med annat än en enkel keps, medan aristokraterna bar påkostade cylinderhattar. En stor hatt skapar dessutom en längre siluett, och att vara lång har så gott som alltid förknippats med att vara frisk och stark – och vem vill inte bli sedd som frisk och stark?

Hatten är mitt uppe i en stor renässans, det skall sägas. Kanske någon av er regelbundet bär hatt. Gentlemannen strävar aldrig efter att vara häftig eller trendig, utan efter att vara välklädd, och att bära hatt utomhus (och endast utomhus!) är att förvalta en hundraårig tradition.

Tre goda råd

1. Gentlemannen bör vara en ivrig och kunnig konverserare
2. Skor, byxor och skjorta är grundingredienserna i vårdad klädsel
3. En hatt kan av gentlemannen bäras så fort han lämnar hemmets vrå

Tackar som läser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar