fredag 13 april 2012

Engels mästerverk

Carl Ludvig Engel 

I Tyskland föddes 1778 en man vid namn Carl Ludvig Engel, han skulle bo i Finland resten av sitt liv och bland annat göra ritningarna till Helsingfors stadshus och dess domkyrka. Den senare har jag läst lite om i kväll och jag är mäkta imponerad!

För det första är ju fasaden något av det mest kännetecknande för Finland och ett monumentalt slag för den finländska arkitekturen. Exteriören är mastodont men ändå på något sätt ödmjuk och den är bekväm att se på. Kyrkan stod färdig år 1850 och är nästan karikerande nyklassisk. Vidare är den exakt symmetrisk (till mått och idé) med alla apostlar på taket. Och kanske man kan räkna trappan som en del av utsidan. Dock säger mina källor (givetvis Wikipedia) att Engel dog under slutskedet och att bland annat trappan (Engel tyckte att man kunde gå in från annat håll) och de fyra mindre tornen inte var hans påfund. Engel ville uppnå en enkelhet, som kanske än bättre syns på insidan.

Helsingfors domkyrka

På insidan syns Engels ursprungliga vision bättre, man kan nästan se tystnaden i kyrkorummet. Inga målningar i taket, inga påträngande valv, inga överdrivna ornament, inga grälla färger. Bara enkel symmetri och värdighet. Predikstolen ser enligt mig oerhört stilren och på något underligt sätt vacker ut och då man jämför med de övrigt nästan kritvita väggarna så dras blickarna verkligen till det, och så skall det kanske vara, Ordets förkunnelse är ändå i stort sätt vad en Luthersk kyrka är byggd för. I de hörnen som predikstolen inte står i så finns reformatorerna (Luther, Melangton och Agricola). Den exakta symmetrin gör den kanske en aning opraktisk eftersom många av sittplatserna har dålig syn framåt. Och så en sista sak angående interiören. Engels ursprungliga tanke var att där altartavlan står skulle i stället ha stått ett enormt gyllene kors, men någon satte stopp för det. Äsch då, det skulle ha varit värdigt!

Interiören
Orgeln har 57 stämmor


Post scriptum

Jag är också mäkta imponerad av orgeln! Med fasad från 1847 matchar den exakt kyrkan och får fylla den med underbart klingande musik tillsammans med kyrkans gosskör.

Deinde scriptum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar