söndag 27 maj 2012

Kulturkrock?

Här i Europa har vi ett rikt förflutet. Men många glömmer bort nuet. Man talar om Romarriket, de gamla grekerna, Svea rike, Storbritannien, Conquistadorerna och så vidare. Och så stannar man upp och funderar på vart allt har tagit vägen, var finns kulturen idag? Vad kommer man att skriva om i historieböckerna i framtiden?

Det stavas Eurovision Song Contest. Kanske världens största musikfest. Nu har jag länge tyckt att denna eurovision inte är den bästa kanalen för att njuta av musik. Men vilken show det bjuds på! I över 50 år har detta storskaliga evenemang ordnats och jag lyfter på hatten för årets arrangör och önskar Sverige stor lycka med nästa års förberedelser.

Getty Images

Man kan säga vad man vill om hela tävlingen (man kan bland annat tycka att kostym inte skall bäras med t-skjorta) men det är en otrolig folkfest. Och vilken folkfest sen'! Och så måste jag ju bjuda på vinnaren, Loreen. Själv är jag rätt så imponerad.


Och så till något helt annat. Låt mig kalla det för finkultur utan att ta illa upp. Bland annat monarkerna tycker jag att står för den europeiska finkulturen idag. Bortkastade skattepengar kan man kalla dem för. Men själv kallar jag dem för något helt annat. Kulturförvaltare.

Man kan givetvis kalla politiker och storfräsande affärsmän för dagens adelsmän men det finns nog inga människor på planeten som för sig artigare, klär sig proprare och bevarar kulturen som Europas monarker. De må kosta ganska mycket för oss vanliga människor. Men betänk också vad det kostar för dem, de får offra massor!

Jag har för avsikt att en dag skriva ett inlägg om kungliga slottet i Stockholm där den barock:ska arkitekturen finns bevarad mitt i Stockholm. Slottskyrkan hör givetvis till detta monumentala komplex men jag skall idag mest bjuda på bilder på människorna. Och så tar vi arkitekturen en annan gång.

Det var för övrigt roligt att jacketten fick fungera som klädkod. Ett ädelt plagg, även om jag inte riktigt är såld på att ha vanlig slips till den. Benny Anderssons "Vilar glad" som skrevs till kronprinsessparets bröllop framfördes åter på dopet, och den är inte ännu på youtube men leta upp den någon gång. En förtjusande sång!

Estelle med Serafimerorden - Josefin Casteryd

I Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn - DN

Vilar i vaggan från 1700-talet - DN

Nu alltså åter till rubriken. Man kan ju tycka att dessa två evenemang, vild folkfest och monarkens dop krockar och skaver mot varandra och bidrar till ett brokigt Europa. Men jag tycker inte alls att det är fallet. De står sida vid sida och kompletterar varandra. Jag lämnar er idag med en filmsnutt från slottskyrkan och dopet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar