Esplanaden |
Denna mäktiga esplanad möter en då man vill till Korsholms kyrka. Och den är ett stort preludium till vad som idag är en förhållandevis liten kyrka. Visst, i Österbottniska mått mätt så är den rätt så stor men inte alla stenkyrkor som rymmer knappt under tusen personer har en lika präktig interiör.
Interiören |
Tonen är ljus och ornamentiken är oerhört avskalad men ack så effektiv. Finns inte alldeles många detaljer som drar ögat till sig. Helheten är det som imponerar mest, och som vanligt är helheten inget som man riktigt kan fånga på bild. Valven i taken är i ljusblått och ser hoppfullt ut, även om ingen himmel är ditmålad så känner jag att det är himmel som det skall imitera. Och under taket så är det vitt och guld. En gammal klassiker.
Läktaren |
Orgeln |
Då byggnaden stod klar år 1786 (enligt ritning av Carl Fredrik Adelcranz) så fungerade den som hovrätt. Och hur den såg ut då har jag föga kunskap om, det var troligen ganska likt hur det ser ut idag. Det var säkerligen en imponerande byggnad men då gamla Vasa brann så fick man så lov att sluta fira gudstjänst i Sankta Maria kyrka (nuvarande "gamla Vasa ruiner") så byggde man om hovrätten till kyrka enligt arkitekt Carl Axel Setterberg, ombyggnaden var färdig 1863 men Vasabladet har hävdat att byggmästaren gjorde mest som han ville. Oberoende hur det är med den saken är kyrkan imponerande!
Ett av mina tidigaste minnen gällande kyrkan ligger i orgeln, den imponerades jag av innan mitt intresse för orglar hade vaknat. Den har ett fyrtiotal stämmor och en präktig fasad ända från 1863. Det som jag finner roligt är att fasaden är gjord helt i trä men ser på håll ut att vara gjord av något betydligare exklusivare material.
Exteriören |
Och så lämnar jag er med en bild på den högst okonventionella exteriören. Vackert!
Vit och vacker. En utmärkt kyrka att ha sin vigsel i, med andra ord...
SvaraRaderaVisste du annars att allén lär vara den äldsta offentliga parken i Finland (som fortfarande är i bruk)? Inte fy skam det heller.