onsdag 5 september 2012

Fracken

Frack
Jag har nu en längre tid funderat på att skriva ett inlägg om mannens mest klädsamma plagg, men varit rädd för att göra den orättvisa. Det är nämligen så att vi högst upp på klädkodstrappan hittar fracken. Detta inlägg tillägnas denna.

Introduktion & historia

Frack och högtidsdräkt - samt aftonklädsel och vit fluga - ja, fracken går under många namn. På engelska finns ännu fler, men det får du googla själv. Först vill jag precisera och säga att det på ett inbjudningskort ofta står högtidsdräkt, vilket för de flesta betyder frack. Men högtidsdräkt är också folkdräkt eller ämbetsdräkt (exempelvis kaftan för präster eller uniform för militärer). Dock kan det stå civil högtidsdräkt, och då påbjuds just fracken.

Vad gäller frackens historia så är jag ganska väck. Men wikipedia hävdar att fracken började dyka upp i Frankrike i slutet av 1700-talet. Och sedan 1850 har den sett ut som vi känner den idag. Det betyder alltså att män i över 150 år har burit frack.

Visserligen från Oscarsgalan 2009, dock med mycket traditionell känsla
Så skulle en karl se ut förr





















Vitt och svart
Rock, byxor, väst, skjorta, skor och fluga

Mer än dessa sex plagg behövs egentligen inte för att bära frack (jag rekommenderar dock kalsonger, även om jag inte nämner dem här). Jag skall säga något kort om vardera.

Rocken är kanske det mest karakteriserande för fracken. Den är svart (förutsatt att du inte är en total excentriker) och knäpps inte fast där framme. Har knappar på sidan som är totalt opraktiska och skärs av vid midjan för att fortsätta ungefär till knävecken i två svansar (se bilder).

Byxorna är samma färg som rocken och har alltid pressveck och sitter högre upp i midjan än byxorna du hittar vid h&m. Byxorna är alltid hängslade, man bär aldrig bälte med frack.

Leonard Bernstein
Västen är vit och enkelknäppt om du är en vanlig människa. Är du en riktig hårding så kan du ha en svart väst, men då skall du vara i arbete, på begravning eller bland män. Bland kvinnor har man alltid vit väst. Denna väst är vanligast som enkelknäppt men förekommer också dubbelknäppt med ojämna mellanrum, alla västar har dock slag. Västens knappar skall vara av pärlemor. Ofta har den också bar rygg och sitter fast med ett band runt halsen.

Skjortan skall vara i samma material, färg och nyans som västen (piké i fall jag inte misstar mig grundligt). Knapparna skall vara pärlemor och så få som möjligt. Kragen är ofta hög med vingar men idag kan man ha en helt vanlig så kallad "cutaway" krage. Oavsett kragen är givetvis en fransk manchettvikning det enda alternativet (även om orkestermusiker ibland faktiskt slarvar), då med sobra manchettknappar, vissa säger guld, andra säger pärlor.

Skorna skall vara svarta. Fanatiker hävdar att det inte finns några andra skor än lackskor (tänk, blanka skor). Andra tycker att det går rätt bra med vilka svarta skor som helst så länge man polerar dem ordentligt innan. Hårdingen tar "opera pumps", googla så förstår du vad jag menar.

Och till sist har vi flugan. Den är i samma material, färg och nyans som allt annat vitt man har på sig.  Medan slipsen för blicken längs ens vältränade kropp för en fluga blicken till ansiktet. Annat än fluga kan man inte ha till frack. Givetvis knyter man den själv eller låter sin mor eller fru knyta åt en. Man köper inte flugan knuten.

Accessoarer, accessoarer, accessoarer

Efter att man bemästrar dessa sex grundläggande plagg och har en välsittande frack börjar det roliga. Nämligen accessoarerna.

Bal i Wien, vita sidenhandskar
Den vanligaste (och enklaste) är den vita bröstnäsduken i siden, denna viks in så att man kan veckla ut den till en näsduk åt en rörd eller förtvivlad dam. Om du har lite mod så kan du faktiskt ha en röd sådan, men mixtra inte för mycket med färgerna.

Fickuret är kanske näst vanligast. Man bär aldrig armbandsur till frack, dock fickur. Detta placeras i västens ficka och bör - liksom kedjan - vara i guld. Alltså inte silver.

Speciellt den som är på en fest (vilket man i och för sig ofta är i frack) kan med god min ha blomster på slaget. Vitt är det vanliga valet men här kan man spexa till det lite grand.


Även om hatten håller på att komma tillbaks så är det ännu ett ganska ovanligt förekommande fenomen. Den är svart och av inomhus. Förr i världen hade man hatt för att skydda håret mot stadens smuts (och sol), men då man kom in tog man den givetvis av sig. För inomhus är det rent.

Hund till frack?
Sidenhandskarna börjar vara daterade. De tags givetvis av om man äter, men rekommenderas till dans.


Börtglömda är också den svarta käppen, som fram till 1950-talet var en obligatorisk del i klädkoden, idag syns den dock i princip aldrig.

Det ligger en smula allvar i varje skämt. Men i påståendet att en hund skulle vara en accessoar till fracken tror jag att det inte ligger alldeles mycket allvar. Se dock bilden till vänster och begrunda att det nog ser ganska häftigt ut.

Till sist har vi också svart mantel och vit halsduk som bärs till fracken då det är kallt utomhus. Men helst tar man ju sig från punkt A till punkt B med limousine då man bär frack, så det borde göra att man inte behöver dessa. Fast det är ju alltid häftigt med mantel!

Kvinnan
Kvinnan

Jag funderade länge på om jag skulle skriva att kvinnan är ett obligatoriskt tillägg till fracken, men det gjorde jag inte. Skall dock sägas att av allt du har på dig så är kvinnan den som skall gnistra mest!

Det är alltså så att de flesta frack evenemang föreslår att man tar med sig en kvinnlig kompanjon - dejt eller bordsdam - till spektaklet. Kvinnan kan vara din fru sedan tio år. Men det kan lika gärna vara din mor, din fästmö eller flickvän. Eller varför inte en god kvinnlig vän. Detta betyder alltså att - om jag har förstått saken rätt - du inte behöver gifta dig med din bordsdam, men du skall visa henne all respekt som hon förtjänar. Du kan googla "ridderlighet" eller "gentlemän" om du önskar lära dig mer om etikett och vad som väntas av en god kavaljer.

Slutsatser

Om du har läst ända hit kan jag inte annat än gratulera ditt tålamod eller alternativt ditt intresse. Jag hoppas att denna lilla guide hjälpte dig att förstå varför fracken har funnits på våra manliga kroppar i hundratals år, och jag hoppas att du nu ser till att den finns där i hundra år till!


Högaktningsfullt

Samuel Erikson 2012

* * * www.theweddingshop.co.uk * * * www.wikipedia.org * * * www.blacktieguide.com * * * www.balltrotter.com * * * www.blog.nj.com * * * www.worldwideticketing.com * * * www.tangosdresshire.ie * * * www.squirestux.com * * *

2 kommentarer:

  1. Kaftan och militäruniform (mässdräkt) kan inte jämställas. Präster bär kaftan även om det står "Civil högtidsdräkt" eller "Akademisk högtidsdräkt". Står det "Civil högtidsdräkt" innebär det att man kan ha a) frack, b) folkdräkt eller c) kaftan för präster. Däremot inte mässdräkt.

    SvaraRadera
  2. Stort tack för detta förtydligande!

    SvaraRadera