tisdag 12 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 2

Tema: Ett första intryck

Världen är ytlig.

Skorna själens spegel

Det är en urgammal dygd att män putsar skor, både sina egna, och sin familjs. Skorna var robusta redskap, och skulle liksom träyxan och slaktkniven skulle vårdas av familjens huvud, mannen.

På skorna känner man igen gentlemannen, sägs det. I dag prioriterar endast mycket få män att köpa riktigt ordentliga skor, de vackra och slitstarka. Och faktum är att sådana inte säljs i Österbotten. Ett par rediga läderskor har sitt pris men i slutändan blir det faktiskt billigare sådana. Ett par makalöst bra skor kostar kring 700 euro, men i gengäld kan du ha dem mist tio gånger längre än ett par som kostar 100. Att hitta sådana skor i Österbotten är omöjligt och utanför mångas ekonomiska ramar, det skall sägas. Men jag har hört om en man som äger ett par, de är otroligt vackra och välvårdade, och dessa hans skor är äldre än honom själv. Själv var han sjuttiotre år gammal!

Ett par riktigt bra skor går du genom hela livet med, men de kräver också sin beskärda del av omsorg, men detta ompysslande blir ett nöje med tiden! Hur skoputsning går till hör inte till denna serie men var så säker att det kommer att behandlas inom kort.



Ett fast handslag

Första gången två män (och för den delen kvinnor) träffas har skakar de hand, det är numera ett faktum i högan Nord. Denna handskakning är gentlemannens signatur och talar om hur han möter omvärlden. Vid ett första möte blir de saker man lägger märke till först handslaget, och sedan armbandsuret – som kan avslöja mycket om en mans prioriteringar. Efter detta går blicken ner till hans skor som signalerar hur han står på jorden.

Lita aldrig på en man med oputsade skor! Om han inte kan ta hand om sina skor kan han inte ta hand om dig. - Gammal kvinnlig visdom

Skorna behandlade vi som hastigast, och klockor kommer vi till senare. Men nu funderar vi på vårt handslag. Lyckligtvis fick jag redan i högstadiet undervisning om vikten av ett fast handslag. Där och då fick vi också lära oss att handslaget inte får vara för hårt, men absolut inte för löst. Det är av högsta vikt att du inte langar iväg en rutten fisk till din frände, men att åsamka honom smärta genom att ta i för hårt är inte bättre. Det skall vara precis lagom, detta handslag erhåller du genom enträgen övning, och skall sägas att det inte är särskilt svårt.

Om man då stöter på ett handslag som inte inger det minsta förtroende, hur reagerar man. Nå, om han är yngre än dig så kan du tyst fostra honom och säga att ynglingens handslag bör rättas till, det är av högsta vikt för varje ung man att han lär sig hälsa korrekt. Äldre män bör man alltid och under alla omständigheter resa sig för då man tar i hand! Du hedrar honom genom att ta dig besväret att resa dig upp då ni hälsar, och förbli gärna stående också då ni talar.

För ett grått huvud skall du resa dig upp, och den gamle skall du ära... - Bibeln

Snobb eller gentleman

Skillnaden mellan att vara en snobb och en gentleman är ungefär lika långt som avståndet mellan klockan 13 och klockan 23. På ett sätt är de ganska nära varandra, men samtidigt så långt borta. Detta snobbträsket är rätt så svårt att undvika i vårt Österbotten, gentlemannens levnadssätt är så markant annorlunda från alla andras.

Din artighet kan lätt bli tagen för snobbighet eller översitteri. Därför får du aldrig någonsin visa dig duktig, verka belevad, eller tala om ditt eget uppförande! Gentlemannen och snobben gör egentligen precis samma saker, men på helt olika sätt och av helt olika orsaker. Snobben vill visa upp sig för sin egen vinning, medan gentlemannen är ödmjuk och visar sig finsmaklig för att han bryr sig om andra. Om man kallar sig själv för gentleman så har man upphört att vara det.

Oberoende av vem du besluter dig för att tala med – om denne är under eller över dig på samhällsstegen – så måste du vara brydd. Viktigt är att se personen i ögonen, visa att du förstår, och alltid då det är behövligt, hjälpa denne där det behövs.

Det sägs att man inte längre bryr sig om normer och klädregler, allt som betyder något är resultat. Givetvis är detta ett klokt tankesätt men vi lurar oss själv. Så otroligt många attribut förknippas med speciella levnadsvanor, och ganska ofta stämmer de precis. Kläder och uppförande väljer de allra flesta med omsorg, så att omvärlden skall få veta lite om vem man är innan man har talats vid.

Man känner alltid igen en gentleman så fort man ser honom!

Tre goda råd

1. Skorna är gentlemannens kännetecken och bör glänsa vid alla tillfällen
2. En gentleman kan presentera sig snyggt, snabbt och med ett fast handslag
3. Gentlemannen verkar ibland oundvikligen snobbig, men är alltid brydd och uppriktig

Tackar som läser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar